×
 

Fizetési moratórium – 2021. október 1.

 

 

2021. szeptember 16-án hatályba lépett a Kormány 536/2021. (IX. 15.) számú és 537/2021. (IX. 15.) számú rendelete, valamint a miniszterelnök kabinetfőnökének 6/2021. (IX. 15.) MK rendelete. A rendeletek módosították a hiteltörlesztési moratóriumra (moratórium 2) vonatkozó szabályokat.

 

A jogszabályok értelmében 2021. október 31-ig minden érintett ügyfél számára meghosszabbodik a moratórium 2 első szakasza. A moratórium 2 2021. november 1-től 2022. június 30-ig tartó szakaszát azonban csak a meghosszabbításra jogosult ügyfelek vehetik igénybe.

 

További feltétel, hogy amennyiben 2021. november 1. után is igénybe szeretné venni a hiteltörlesztési moratóriumot, 2021. október 1. és 2021. október 31. között nyilatkozatot kell tennie társaságunk felé! A nyilatkozat benyújtása kizárólag 2021. október 1. és október 31. között lehetséges.

 

 

A határidő jogvesztő, így 2021. október 31. napját követően kérelem elfogadására nincs lehetőség.

 

Fontos: a 2022. június 30-ig tartó hosszabbítást csak azok a jogosultak igényelhetik, akik 2021. szeptember 30. napján igénybe vették a moratórium 2-t.

 

Kik jogosultak a moratórium meghosszabbítására a 2021. november 1-től kezdődő időszakra?

 

 

FOGYASZTÓKNAK (MAGÁNSZEMÉLYEKNEK) SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÁS

 

Fogyasztónak minősülő ügyfelek számára a fenti kormányrendelet 1. § (1) bekezdése alapján 2021. november 1. napjától gépjárműre kötött pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége vonatkozásában a fizetési moratórium nem vehető igénybe.

A moratórium 2 második szakaszában azon kölcsönszerződéssel rendelkező fogyasztó (magánszemély) ügyfelek vehetnek részt, akik az alábbi kiemelt társadalmi csoportok valamelyikébe tartoznak: nyugdíjasok, gyermeket nevelők, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, valamint azok, akiknek a háztartásában a jövedelem tartósan csökkent. A kiemelt társadalmi csoportok részletes feltételeit a Kormány 536/2021. (IX. 15.) számú rendeletének 1. § (3) bekezdése tartalmazza.

 

 

TÁRSASÁGOK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK, CSALÁDI GAZDÁLKODÓK RÉSZÉRE SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÁS

 

Vállalkozóként, vállalkozásként abban az esetben lehet jogosult a hiteltörlesztési moratóriumra, ha:
– a vállalkozás tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25%-kal csökkent; valamint
– a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést; és
– a vállalkozás 2021. szeptember 30-án igénybe veszi a hiteltörlesztési moratóriumot.

Nyilatkozat benyújtásának módja

Nyilatkozni kizárólag a miniszterelnök kabinetfőnökének 6/2021. (IX. 15.) MK rendeletének mellékletében található nyilatkozat mintákkal lehetséges.

 

Fogyasztók esetében:

A moratórium 2 meghosszabbításának igénybevétele kizárólag az alábbi módokon lehetséges:

  • on-line, az E-ügyfél felületen (belépéshez vagy regisztrációhoz kattintson ide: E-ügyfél)
  • személyesen ügyfélszolgálatunkon (1134 Budapest, Lőportár utca 24.);
  • elektronikusan hitelesített aláírással ellátott, kitöltött és aláírt nyilatkozat e-mail útján történő megküldésével a moratorium@euroleasing.hu e-mail címre.

 

Nyilatkozat nyomtatvány kölcsönszerződéssel rendelkező fogyasztók esetén:

 

 

 

A moratórium 2 meghosszabbításának igénybevételére vonatkozó nyilatkozat kizárólagosan a fentiek szerinti módokon tehető meg, a jogszabályok alapján más módon tett nyilatkozatot nem áll módunkban elfogadni.

 

Vállalkozások esetén:

A moratórium 2 meghosszabbításának igénybevétele kizárólag az alábbi módokon lehetséges:

  • on-line, az E-ügyfél felületen (belépéshez vagy regisztrációhoz kattintson ide: E-ügyfél)
  • személyesen ügyfélszolgálatunkon (1134 Budapest, Lőportár utca 24.);
  • elektronikusan hitelesített aláírással ellátott, kitöltött és cégszerűen aláírt nyilatkozat e-mail útján történő megküldésével a moratorium@euroleasing.hu e-mail címre;

 

Nyilatkozat nyomtatvány vállalkozások esetén:

 

 

 

A moratórium 2 meghosszabbításának igénybevételére vonatkozó nyilatkozat kizárólagosan a fentiek szerinti módokon tehető meg, a jogszabályok alapján más módon tett nyilatkozatot nem áll módunkban elfogadni.

 

Figyelem! Amennyiben több moratórium 2 hatálya alatt álló szerződéssel is rendelkezik, a moratórium 2 igénybevételéről szóló nyilatkozata valamennyi szerződésére vonatkozni fog. Amennyiben egyes szerződéseire nem kívánja igénybe venni a moratórium 2 meghosszabbítását, kilépési szándékáról egyenként kell nyilatkoznia. Fontos tudni, hogy amennyiben a moratórium 2 meghosszabbításából kilép, ugyanazzal a szerződésével többé nem veheti igénybe a moratóriumot.

 

Amennyiben nem jogosult a moratórium 2 meghosszabbítására vagy azt nem kívánja igénybe venni:

Úgy további teendője nincsen, a moratórium 2 elszámolását követően, törlesztését a 2021. októbert követő első esedékessé váltó törlesztőrészlettel megkezdheti.

 

 

Kilépés a moratórium 2-ből Kilépési szándékáról nyilatkoznia szükséges, azonban amennyiben egy adott szerződése vonatkozásában kilép a moratóriumból, azzal a szerződésével többé már nem veheti igénybe a moratóriumot.

2021. október 1.