×
 

Fizetési moratórium – 2022. augusztus 10.

2022. augusztus 9-én hatályba lépett a Kormány 292/2022. (VIII. 8.) számú rendelete a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről, továbbá 2022. augusztus 9-én hatályba lépett az agrárminiszter 23/2022. (VIII. 8.) rendelete a hiteltörlesztési moratórium igénybevételéhez alkalmazandó kérelemről. A rendeletek módosították a hiteltörlesztési moratóriumra (fizetési moratórium2) vonatkozó szabályokat.

A jogszabályok értelmében a fizetési moratórium2 2023. december 31-ig  meghosszabbodik mindazon szerződések esetén, amelyekre 2022. szeptember 15-ig a fizetési moratórium igénylését a nyilatkozat megtételével jelzik.

A moratórium2 2022. szeptember 1-től 2023. december 31-ig tartó szakaszát azonban csak az alábbi, az agrárminiszter 23/2022. (VIII.8.) AM rendelet 1. mellékletében szereplő tájékoztatás szerinti jogosultsággal lehet igényelni:

 

  1. 1. melléklet a 23/2022. (VIII. 8.) AM rendelethez

2.

„Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya az agrárvállalkozások részére 2023. december 31-ig fizetési moratóriumot biztosít.

 

A fizetési moratórium a 2022. augusztus 31. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre vonatkozik.

 

A fizetési moratóriumban az az adós vehet részt,

a) akinek a növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások, erdőgazdálkodás, halászat, halgazdálkodás szakágazatból származó 2021. évi – az eladott áruk beszerzési értéke nélkül számított – nettó árbevétele eléri a 2021. évi nettó árbevételének 50%- át, vagy

  1. b) akinél a hitel célja megfelel az a) pont szerinti valamely szakágazatnak.

 

Amennyiben Ön élni kíván a fizetési moratóriummal, 2022. szeptember 15-ig erről nyilatkoznia kell. Ezt megteheti személyesen bankfiókunkban vagy online formában. A nyilatkozat megtételére rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő.

A nyilatkozattétel feltételeiről és módjáról a honlapunkon nyújtunk részletes tájékoztatást az Ön részére.”


Amennyiben 2022. szeptember 1. után is igénybe szeretné venni a hiteltörlesztési moratóriumot, 2022. szeptember 15. napjáig nyilatkozatot kell tennie társaságunk felé!

Fontos:

A határidő jogvesztő, így 2022. szeptember 15. napját követően kérelem elfogadására nincs lehetőség.

Nyilatkozat benyújtásának formai követelménye

Nyilatkozni kizárólag az agrárminiszter 23/2022. (VIII. 8.) rendeletének 2. mellékletében található nyilatkozat nyomtatvány kitöltésével lehetséges.

Nyilatkozat nyomtatvány:

 

Nyilatkozat benyújtásának módja

A moratórium2 meghosszabbítására vonatkozó nyilatkozat benyújtása kizárólag az alábbi módokon lehetséges:

  • személyesen ügyfélszolgálatunkon (1134 Budapest, Lőportár utca 24.);
  • online, az E-ügyfél felületen (az E-ügyfél felületen a nyilatkozatleadás lehetősége várhatóan 2022.08.20-től érhető el);
  • elektronikusan hitelesített aláírással ellátott, kitöltött és aláírt nyilatkozat (cégszerűen aláírva) e-mail útján történő megküldésével a moratorium@euroleasing.hu e-mail címre.

A moratórium igénybevételére vonatkozó nyilatkozat kizárólagosan a fentiek szerinti módokon tehető meg, a jogszabályok alapján más módon tett nyilatkozatot nem áll módunkban elfogadni.

Figyelem! Amennyiben több moratórium hatálya alá vonható szerződéssel rendelkezik, a moratórium igénybevételéről szóló nyilatkozata valamennyi szerződésére vonatkozni fog. Amennyiben egyes szerződéseire nem kívánja igénybe venni a moratóriumot, kilépési szándékáról egyenként kell nyilatkoznia. Fontos tudni, hogy amennyiben a moratórium2 meghosszabbításából kilép, ugyanazzal a szerződésével többé nem veheti igénybe a moratóriumot.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az Euroleasing Zrt-hez és a Retail Prod Zrt-hez benyújtott nyilatkozata kizárólag ezen társaságokkal megkötött szerződéseire vonatkozik. Amennyiben a Magyar Bankholding többi pénzintézeténél (Budapest Lízing Zrt., Takaréklízing Zrt. vagy a Budapest Bank Autófinanszírozónál)  fennálló szerződéseire is igénybe kívánja venni a moratóriumot, akkor minden finanszírozónál külön-külön kell nyilatkoznia.

2022. augusztus 10.