×
 

A modern, magyar agráriumért: az MKB Pénzügyi Csoport és a MEGFOSZ három éve tartó sikeres együttműködése 2020-ban is folytatódik

Az MKB Pénzügyi Csoport és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) idén már negyedik alkalommal erősítette meg szövetségét. A 2017 óta tartó együttműködés évről évre azt bizonyítja, hogy hosszú távon is sikeres egy magyar pénzügyi csoport és egy hazai agrárszakmai szervezet együttműködése.

Az elmúlt évek legfontosabb agráreseményein – AGROmashEXPO és AgrárgépShow, NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – már megszokottá vált együttes megjelenés az MKB Pénzügyi Csoport és a MEGFOSZ közös eredménye. A rendezvényeken, valamint az olyan, agráriumot népszerűsítő, illetve pénzügyi tudatosságot erősítő edukációs programok támogatásával, mint a „Legyél Te is mezőgépész!” program, több tízezer érdeklődőt és több ezer diákot sikerült elérni.

Az MKB Bank és az MKB-Euroleasing – az MKB Pénzügyi Csoport tagjaként – az idei évben is hozzájárul a MEGFOSZ szakmai működéséhez és programjának megvalósításához. Az magyar agrárium iránt elkötelezett MKB-Euroleasing az ország egyik vezető mezőgazdasági gépfinanszírozó vállalataként immáron második alkalommal csatlakozott a megállapodáshoz.

A jelenlegi gazdasági helyzet megerősítette a feleket abban, hogy szükség van az összefogásra, a magyar mezőgazdaság stabilitására és értékteremtő erejére, továbbá a szakmai utánpótlás tervszerű nevelésére.  Az agrárágazat a munkaerőpiacon is fontos szerepet tölt be, hiszen egy önmagát ellátó ország számára elengedhetetlen a képzett munkaerő. Az MKB Pénzügyi Csoport és a MEGFOSZ közös kezdeményezéseinek hatására ugrásszerűen nőtt az érdeklődés az agrárgépész szakma iránt: az elmúlt 4 év során több mint kétszeresére emelkedett a mezőgazdasági szakközép- és szakmunkásképzésre felvett diákok száma. Továbbra is az a közös cél, hogy a fiatal generáció tagjai közül egyre többen találják meg hivatásukat az agrárgépészetben.

A fiatalok megszólítása mellett a 2020-as év az agrárvállalkozások financiális támogatásának és a modern agrárium fejlődési finanszírozásának az éve is. Az agrárgazdálkodás generációkon átívelő, tradicionális jellege mellett napjainkban rendkívül erőteljes a robotizáció, a legmodernebb technológiák, technikák alkalmazása, amely folyamatos képzést, tudásfejlesztést, és a fiatalabb generációk bevonását is igényli. Az MKB Pénzügyi Csoport továbbra is széles termékpalettával és felkészült szakértőkkel áll az agrárvállalkozások rendelkezésére annak érdekében, hogy azok a jelenlegi gazdasági környezet ellenére is­ biztos financiális egyensúly mellett tudjanak működni, fejlődni.

Vály Judit, MKB-Euroleasing, vezérigazgató:

A jelenlegi események is mutatják milyen gyorsan és kiszámíthatatlanul változhat meg a helyzet egy pillanat alatt. A szélsőséges negatív hatások enyhítésében különösen fontos az ország mezőgazdaságának stabilitása,  mely az alapvető élelmiszerek előállításával biztonságot nyújt a magyar lakosságnak arra az esetre is, ha átmenetileg a külföldi beszerzések nehézségekbe ütköznének. Kulcsfontosságú, hogy ezt a biztonságot és stabilitást, a jövőben is fenntarthassuk, melyhez a fiatalok bevonása elengedhetetlen. Ebben kiemelt szerepet vállal a MEGFOSZ, és ezen belül az MKB Pénzügyi Csoport által támogatott „Legyél Te is mezőgépész!” program  (LETIM).

Harsányi Zsolt, MEGFOSZ elnök:

A több ágazatot is érintő összefogás a gazdaság minden területén, így a technológiai változásoknak különösen kitett mezőgépészetben, illetve utánpótlásképzésben is nélkülözhetetlen. Rendkívül szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hogy az MKB Pénzügyi Csoport elkötelezett támogatóként több éve kitartóan áll az ügy mellett. Sajnos a pandémiára tekintettel a nagy csoportokat mozgósító közös edukációs programok megvalósulási esélye idén bizonytalan, szerencsére azonban a pályaválasztási napokat, roadshow-kat, egyéb rendezvényeket a virtuális területen szerzett tapasztalatainkat hatványozottan felhasználó digitális oktatóanyagok, vetélkedők, vlogok és mindezek változatos variációi – ha szükséges – ki tudják váltani. Az évek során kialakított stratégiát, a felhalmozott ismeretanyagot a legközelebbi csoportos rendezvényig vigyázzuk, frissítjük, és megingathatatlan hittel készülünk az újraéledő, újraszülető korszakra bízva abban, hogy a járvány után fellélegezve mind az összefogásban résztvevők szándéka, mind a magyar mezőgazdaság jövőbeni helyzete, de főleg mindannyiunk jó egészsége lehetővé teszi a mezőgazdasági gépészképzés felfelé ívelését.

Ginzer Ildikó, az MKB Bank üzleti vezérigazgató-helyettese:

A MEGFOSZ-szal kötött, most már több éve fennálló együttműködésünk is mutatja, hogy az agrárszektor és a pénzügyi szektor együttműködése milyen értéket tud teremteni. Az MKB Bank számára stratégiai jelentőségű, hogy megtaláljuk a kulcsfontosságú agrárszereplőkkel azokat a kapcsolódási pontokat, melyek hozzájárulhatnak a mezőgazdaság stabilitásának fenntartásához. Kiemelkedően fontos ez a jelenlegi helyzetben, amikor a gazdaság valamennyi területe eddig nem látott kihívások elébe néz.

MKB Bank Nyrt.

MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.

MEGFOSZ

Sajtóközlemény letöltése: A modern, magyar agráriumért – az MKB Pénzügyi Csoport és a MEGFOSZ három éve tartó sikeres együttműködése 2020-ban is folytatódik.

2020. május 15.